Buah Dabai
Sesiapa yang berasal dari semenanjung malaysia tentu tak tahu pasal buah ni. Ini kerana buah ini hanya terdapat di Sibu, Sarawak dan dikatakan buah zaitun sibu. Nama saintifiknya ialah Canarium Odontophyllum. Bijinya macam bola ragbi bersegi tiga. Rupa buahnya berwarna putih sebelum masak dan menjadi biru kehitaman bila masak. Isinya berwarna kuning dan mengandungi protein, lemak dan karbohidrat. Rasanya lemak-lemak ala avocado.
Kalau datang ke Sarawak dan kebetulan musim buah dabai, beli dan cubalah rasa sendiri. Buah dabai yang dijual di pasar ada bermacam. Ada mahal dan murah bergantung kepada kelemakan atau kualiti buah tersebut. Buah ni tidak boleh dimakan begitu saja. Cara makannya ialah rendam buah ni dalam air suam panas selama beberapa minit sehingga isinya lembut bila ditekan. Buang air rendaman dan bolehlah digaul dengan garam atau dicecah dengan kicap. Sedap tau! Makan dengan nasi panas.
Buah ni boleh dijeruk dan akan berwarna keunguan. Jeruk pun sedap dan jika pergi ke kedai makan di Sarawak ada juga yang menjual nasi goreng dabai yang menggunakan dabai jeruk. Cerita pasal dabai ni teringin pula nak makan.
No comments:
Post a Comment